In 9 stappen je kerstboom versieren

Bijgewerkt: feb 11

Jingle bells, jingle bells, jingle all the way! Onze toonzaal staat er al een tijdje mee gevuld, maar nu is het ook tijd om thuis de kerstboom weer zijn plekje te geven.

Als er één ding is waar mijn man een hekel aan heeft en ik geweldig leuk vind, dan is dat de kerstboom opzetten en versieren. Vanzelfsprekend dus dat dit mijn taak is.


Het liefst van al begin ik eraan terwijl de kids even met wat anders bezig zijn - of zelfs op bezoek bij opa en oma zodat ik vrij spel heb. Kerstmuziekje op (hallo Spotify!), geurkaarsjes aan en beginnen maar.


Hieronder vind je de beste tips die ik kon verzamelen om het versieren van je boom handig en gestructureerd aan te pakken.


1. Kies de juiste kerstboom uit

Een belangrijke vraag hierbij is natuurlijk: hoeveel plaats heb je? Als je in een éénslaapkamerappartement woont en quasi elke vierkante centimeter hebt volgepropt met andere dingen, kan je misschien maar beter voor een kleine boom gaan in tafelformaat.


Heb je een heleboel ruimte voorzien voor die wondermooie denneboom? Dan kan je eens - letterlijk - groots uitpakken.


Je hebt ook de keuze uit een klassieke groene of een besneeuwd exemplaar. Deze keuze maak je in functie van je interieur en je gekozen versiering.

2. Versiering

Tegenwoordig is het super hip om zelf (een deel van) je versiering te maken. Al dan niet samen met je kids. Zijn jullie daarentegen niet zo creatief aangelegd? Dan kom je toch gewoon even shoppen, wij hebben bergen leuke versiering voor je klaar liggen!


Voordat je in de auto stapt om je kar vol te laden met ballen, slingers, lampjes, ornamenten... bedenk je best welke kleuren je gaat gebruiken. Heb je een knalrode accentmuur in je woonkamer? Laat dan deze kleur terugkomen in je boom, zo past hij mooi in het geheel.

Kies voor maximum 3 verschillende kleuren (eventueel in verschillende tinten) om het evenwichtig te houden. Houd je van kleurrijke, bonte kerstbomen? Laat je dan maar helemaal gaan!

3. Boom plaatsen

Of je nu een echte boom hebt gekocht of bij ons hebt gekozen voor een mooie (en handige) kunstboom, voordat je hem kan gaan versieren moet je hem eerst een plaatsje geven. Als je stap één goed hebt gevolgd, heb je alvast een mooie plek uitgekozen.

Dan kan het opzetten van je boom beginnen.


Bij kunstbomen zitten handleidingen hoe je ze best opstelt. Over het algemeen is dit heel erg simpel: plaats de voet, zet de voet vast (anders valt je boom om, geen goed idee) en plaats alle takken op de juiste plek. Deze zijn meestal voorzien van een of andere (kleur-) code dus hier kan je niks mee mis doen.


Heb je een echte boom? Laat hem eerst een nachtje wennen aan de nieuwe temperatuur in de garage (waar het verschil met buiten minder groot is dan in je woonkamer) voordat je hem in de pot of standaard zet. Vul met een beetje water zodat je boom mooi groen blijft.

Zodra hij op zijn plek staat, knip je het netje los en haal je de takken wat uit mekaar zodat deze goed verdeeld zijn.

4. Eerst de lampjes

Het versieren van de boom begint altijd, áltijd met de lampjes. Zo kan je ze evenwichtig verdelen en hoef je ze er naderhand niet in te proppen.

Kijk voordat je ze in de boom hangt eerst of je lampjes werken!


Dan ga je de lampjes van boven naar beneden rond de boom wikkelen.

Zorg ervoor dat je de lampjes ook eens wat dieper tussen de takken duwt, om diepte te creëren. Ze op de takken laten "leunen" is ook mooier dan ze maar wat sip te laten hangen.

Wil je echt een mooi effect? Zorg dan voor twee snoeren: een aan de binnenkant van je boom en een meer aan de buitenkant.


Bekijk tussendoor eens vanop een afstandje door je wimpers heen of de lichtjes mooi verdeeld hangen.


5. Tijd voor de slingers

Na de lampjes volgen slingers. Van jute, verenboa's, leuke ouderwetse gouden franjes, organza,... Ze zijn allemaal heel erg handig om kale plekken in je kerstboom te verstoppen.

De slingers hang je op zoals de lichtjes: van boven naar onder. Gebruik je meerdere slingers om de illusie van één heel erg lange na te bootsen? Zorg dan dat ze mooi op mekaar aansluiten.


6. Kerstballen en aanverwanten

Dan is het moment aangebroken dat je al die zelfgemaakte of zelfgekochte versiering een plaatsje mag geven. Versier je boom (ik val in herhaling) van boven naar onder en zorg voor een mooi evenwicht. De grotere ornamenten hang je onderaan en de kleinere bovenaan. Laat de groottes wat in mekaar overgaan. Zorg dat alles wat verspreid hangt. Heb je twee glanzende bollen hangen? Hang ertussen eens een matte. Alle vier je engeltjes op dertig vierkante centimeter hangen? Ook niet zo mooi...

Stap eens een metertje (of twee) achteruit en kijk of je tevreden bent. Ik doe dit gemiddeld 25 keer en verhang regelmatig weer een aantal stuks totdat hij echt af is.

Eén van de redenen waarom mijn man het huis ontvlucht zodra ik eraan begin :-)


7. Ook onder de boom versieren

Daarmee is de kous natuurlijk nog niet af. Ook onder en rondom je boom wil je die echte kerstsfeer uitstralen. Voorzie een mooi laken of een mand om de voet of pot van je boom te verstoppen. Zorg dan voor wat leuke ingepakte cadeautjes. Wil je het echt vol leggen, maar laat je budget het niet toe om vijftig cadeau's te kopen? Pak dan gewoon wat lege dozen in. Niemand die het verschil ziet!


8. Denk aan de kleintjes

En dan bedoelen we niet alleen kleine kindjes maar ook je huisdieren. Katten bijvoorbeeld zijn grote fans van versierde kerstbomen en spelen heel graag met de ballen. Voordat je van je boom kan genieten kijk je dus best even na dat je geen breekbare spullen hebt gehangen in de lagere stukken van je boom. Kleine versieringen kunnen ook een gevaar zijn voor kindjes dus zet jezelf gerust op de grond en kijk na of ze nergens aan kunnen waarmee het kan mislopen.

9. Genieten!

Zo, je boom is klaar en jij dus ook. Berg alle verpakkingen op, stofzuig snel alle glitters op die her en der verspreid liggen voordat je gaat zitten. Maak jezelf een lekkere tas warme choco, neem een stukje taart en kruip in de zetel onder een plaid met een prachtige kerstfilm op de achtergrond!


Veel plezier met je mooie boom en alvast een vrolijke Kerst!

Ravago Fashion & Home

Contact

Ravago Fashion & Home

Moerenstraat 89 2370 Arendonk

T 014701679 

winkel@ravago.be

Route

Via GPS: volg Rode Del

Ravago Fashion & Home beschikt over een ruime gratis parking.

Elektrische fietsen kunnen worden opgeladen aan ons laadpunt.

Openingsuren

Dinsdag tem vrijdag van

09u30 tot 18u00

Zaterdag van 09u00 tot 17u00

Zondag van 13u00 tot 17u00

Maandag en feestdagen gesloten

Sluitingen 2020

Woensdag 1 januari

Zondag 12 april

Vrijdag 1 mei

Donderdag 21 mei

Zondag 31 mei

Dinsdag 21 juli

Zondag 9 augustus

Zaterdag 15 augustus

Zondag 16 augustus

Zondag 11 oktober

Zondag 1 november

Woensdag 11 november

Vrijdag 25 december

  • Facebook-Ravago
  • Instagram-Ravago
  • Pinterest-Ravago

© 2020 Ravago Building Solutions Belgium nv